Nieuws

STANS – De Zwitserse vliegtuigfabrikant Pilatus Aircraft heeft dinsdag (10 oktober) in de aanloop naar de zakenluchtvaartbeurs NBAA-BACE die volgende week in Las Vegas wordt gehouden, een opgewaardeerde versie van de goed verkopende PC-24 ‘Super Versatile Jet’ gepresenteerd.

Volgens Pilatus omvat de PC-24-upgrade meer dan 1.000 aanpassingen aan het hele vliegtuig. Daarbij concentreerde Pilatus zich op het vergroten van het maximale laadvermogen en de actieradius.Bovendien werd een nieuw cabinemanagementsysteem in het vliegtuig geïntegreerd. Pilatus ingenieurs wisten het laadvermogen met volle tanks met 272 kilogram te vergroten naar 596 kilogram (plus piloot) waardoor de maximale nuttige lading van het vliegtuig nu 1.406 kilogram bedraagt.Dit werd mogelijk door de constructie van de vleugel- en rompstructuur te verfijnen om het leeggewicht van airframe te verminderen en tegelijkertijd het maximale bruto startgewicht te verhogen Het maximale vliegbereik met zes passagiers aan boord nam vervolgens met 200 nm (370 km) toe tot 2.000 nm (3.704 km).

Daarnaast werd de interieur opnieuw ontworpen waarbij het geluidsniveau in de cabine verder omlaag werd gebracht. Het nieuwe cabinemanagementsysteem iCMS is afkomstig van Lufthansa Technik en wordt bediend via een touchscreen controller.

Pilatus biedt in de PC-24 ook een divan aan die 1,98 meter lang is en omgebouwd kan worden tot bed. Er zijn al uitgebreide vliegtesten uitgevoerd met het toestel. De vernieuwingen worden standaard doorgevoerd op alle vliegtuigen vanaf serienummer 501, die volgend jaar moet worden afgeleverd.

Het sinds 2018 leverbare toestel kreeg in 2021 voor het eerst te maken met een upgrade. Pilatus leverde tot op heden bijna 200 PC24s af.