Nieuws

LONDEN -easyJet heeft als ’s werelds eerste luchtvaartmaatschappij een contract getekend met Airbus voor aansluiting bij het door de fabrikant ontwikkelde koolstofverwijderingsinitiatief.

De onderliggende technologie maakt daarbij gebruik van Direct Air Carbon Capture and Storage (DACCS) en biedt luchtvaartmaatschappijen zogeheten carbon removal credits die bijdragen aan hun duurzaamheidsdoelen. De technologie is beschikbaar via de oplossing die door de fabrikant de Airbus Carbon Capture Offer (ACCO) wordt genoemd.

DACCS gebruikt krachtige afzuigventilatoren om CO2-uitstoot direct uit de lucht te filteren. Eenmaal verwijderd uit de lucht wordt de CO2 veilig en permanent opgeslagen in een ondergronds reservoir. CO2-emissies die vrijkomen in de atmosfeer tijdens vliegtuigoperaties kunnen niet aan de bron worden opgevangen, maar met DACCS kan een gelijkwaardige hoeveelheid moeilijk te verminderen emissies van luchtvaartoperaties rechtstreeks uit de lucht worden gehaald. De technologie is een aanvulling op andere oplossingen die tot CO2-reductie leiden, zoals Sustainable Aviation Fuel (SAF).