Nieuws
Foto: Arnoud Raeven.

BADHOEVEDORP – Zaterdagochtend (7 oktober) zal de eerste van drie gloednieuwe Boeing 737 MAX 9’s van Corendon Dutch Airlines commercieel worden ingezet. Het toestel, de PH-CDP, arriveerde op 30 september in Nederland. Zaterdag vertrekt het om 07.00 uur voor een vlucht naar het Griekse eiland Lefkas.

Het bijzondere moment wordt volgens Corendon feestelijk gevierd aan de gate op luchthaven Schiphol, in het bijzijn van oprichter Atilay Uslu, management, crew en klanten. De PH-CDP zal meerdere keren per week naar verschillende bestemmingen in Griekenland, Spanje en Turkije vliegen.

De drie nieuwe MAX 9’s worden geïntroduceerd met een nieuwe livery. De rode staart met haar gouden bies is doorgetrokken op een groot deel van de romp en het Corendon-rood loopt door tot aan de buik. Op de onderkant is ook het logo groot afgebeeld en daardoor goed zichtbaar vanaf de grond. Op de staart is op elke zijde een deel van de naam Cor of Don afgebeeld.

De Boeing 737 MAX 9 biedt plaats aan 213 passagiers, wat 24 zitplaatsen meer betekent dan de 737-800. Daarnaast is de verwachte noise footprint van het vliegtuig veertig procent kleiner dan zijn voorganger. Dankzij de nieuwe motor en de verbeterde aerodynamica liggen het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot volgens de berekeningen van Boeing gemiddeld zo’n veertien procent lager. De 737 MAX heeft een vliegbereik van 6.500 kilometer, bijna twintig procent meer dan de 737 Next Generation.

De vliegtuigen worden gehuurd bij de Amerikaanse Air Lease Corporation, als onderdeel van een door Corendon Airlines in februari 2022 gesloten contract voor de levering van negen 737 MAX-varianten. Daarvan zijn er zes van het type MAX 8 en bestemd voor de Corendon Airlines Turkey. De overige drie vliegtuigen van het type 737 MAX 9 worden vanuit Nederland ingezet.