Nieuws

Eerste vier F-35A’s op Deense bodem

Denmark’s F-35 fleet will bolster all-domain deterrence and advance 21st Century Security

SKRYDSTRUP AIR BASE – Het Koninkrijk Denemarken vierde zondag (1 oktober) officieel de aankomst in het land van de eerste vier permanent gestationeerde F-35A Lightning II’s op Skrydstrup Air Base bij de Deense plaats Vojens. Tijdens de ceremonie overhandigde Lockheed Martin het eigendomscertificaat van de Deense F-35’s aan de Deense Ministerie van Defensie.

De ceremonie werd bijgewoond door honderden gasten en en meer dan 10.000 belangstellenden namen deel aan de openbare open dag van de Deense Luchtmacht. Tijdens het open huis leerde de bezoekers meer over de missie van de F-35 voor Denemarken en over de leveranciers uit de industrie. Er kon ook gekeken worden naar vliegshows met de F-35 en F-16.

De Deense F-35-vloot bestaat momenteel uit tien vliegtuigen, waarvan er zes in Arizona zijn gestationeerd. Daar vindt de opleiding van Deense piloten en technici plaats bij het 308th Fighter Squadron van de US Air Force. Het eerste toestel werd in april 2021 geaccepteerd.

Denemarken heeft in totaal 27 exemplaren van de ‘Joint Strike Fighter’ besteld. De eerste exemplaren gaan naar Eskadrille (Esk) 727 op Skrydstrup Air Base, waar nu nog met met F-16AM/BM Fighting Falcons wordt gevlogen.

Foto's: Lockheed Martin