Nieuws

Eerste testvlucht voor Slowaakse F-16

GREENVILLE – Een testpiloot van Lockheed Martin heeft vrijdag (29 september) een eerste geslaagde testvlucht uitgevoerd met de eerste van veertien door Slowakije bestelde F-16’s in Block 70/72 Fighting Falcons. De testvlucht vond plaats bij de nieuwe F-16-fabriek in Greenville

De in december 2018 geplaatste order volgde op een begin april 2018 verleende toestemming door de exportcommissie van de Amerikaanse Senaat. Het land had een verzoek ingediend voor zestien F-16’s met bijbehorende motoren, onderdelen, wapensystemen en een grote hoeveelheid ammunitie.

Slowakije wil als NAVO-partner beter in kunnen spelen op de zogenoemde ‘inter-operatibiliteitseisen’, maar kan dat niet met de MiG-29 waarmee momenteel nog gevlogen wordt. Het land besloot daarom het Russische vliegtuig te vervangen door een westerse variant.

De in juli 2018 aangekondigde overeenkomst liep echter vertraging op omdat de Slowaakse premier aanvankelijk tegen de deal was.

Vier toestellen zullen in 2023 worden geleverd, de resterende tien een jaar later.

Het toestel werd begin september 2023 aan pers en publiek gepresenteerd.