Nieuws

ICON Aircraft levert 200ste A5 af

TIJANA – ICON Aircraft heeft deze week de assemblage van zijn 200ste A5 amfibische lichte sportvliegtuig (LSA) voltooid. De eerste A5’s werden in 2017 aan klanten geleverd. De 199 eerder geleverde toestellen zijn terechtgekomen in dertig Amerikaanse staten en dertig landen verspreid over vijf continenten.

Sinds de introductie van de A5 op de Los Angeles Autoshow 2008, werden meer dan 2.400 A5’s besteld. Het toestel had al in 2010 op de markt moeten komen, maar certificatieproblemen en problemen bij het opstarten van de productie vertraagden de marktintroductie bijna zeven jaar waardoor het eerste toestel pas in mei 2017 kon worden afgeleverd en de productie pas begin 2018 op stoom kwam.

De A5 wordt geproduceerd in de fabriek van het bedrijf in Tijuana, Mexico. Volgens ICON produceert het bedrijf momenteel tussen de vier en vijf vliegtuigen per maand. Aangedreven door de Rotax 912-motor, biedt de tweezits A5 een topsnelheid van 95 kts (175 km/h), een bereik van 427 nm (790 km) en een nuttige belading van 195 kg.

Het toestel is uitgerust met het Garmin G3X Touch-vluchtdisplay en beschikt over een opvouwbaar vleugelontwerp en een ballistisch parachutesysteem.