Nieuws
De electrolyser-stack bevindt zich in een met water gevulde, drukvaste mantel in een container. Foto: Léon van Dorp

EELDE – Op Groningen Airport Eelde (GAE) is vrijdag (29 september) een decentrale electrolyser onthuld. Met een electrolyser kan water worden gesplitst in waterstof en zuurstof. De elektriciteit die daarvoor nodig is, haalt de luchthaven uit het eigen zonnepark.

De vrijdag onthulde electrolyser is een demonstratiemodel dat nog niet volledig inzetbaar is. Na opschaling kan het in de toekomst gebruikt worden om groene waterstof te produceren als emissieloze brandstof voor lichte vliegtuigen, drones en grondmaterieel op de luchthaven. Het gaat om een zelfstandig opererende productiefaciliteit, die niet afhankelijk is van aansluiting op een toekomstige, nog te ontwikkelen waterstof-infrastructuur.

De electrolyser is een co-productie van producenten en onderzoekers in Noord-Nederland. De regio wil zich ontwikkelen als een belangrijk Europees centrum voor waterstoftechnologie. De electrolyser kon mede worden gerealiseerd dankzij een subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

GAE wil naar eigen zeggen een ‘proeftuin zijn voor diverse initiatieven op het gebied van verduurzaming van de luchtvaart’.