Nieuws

BEMBRIDGE – De Australische Air Charter Operator Torres Strait Air, Cranfield Aerospace Solutions (CAeS) en Monte Aircraft leasing hebben een intentieovereenkomst getekend voor de levering van tien Islander conversiekits. Hiermee wil Torres tien oudere Islanders gaan ombouwen naar waterstof-elektrische aandrijving.

Torres tekende eind augustus 2023 bij Britten-Norman ook voor tien nieuwe Islander-vliegtuigen als onderdeel van een vijfjarig vlootvernieuwingsprogramma ter waarde van 25 miljoen Amerikaanse dollar.

Alle nieuwe Islanders worden standaard voorzien van volledige IFR glasscockpit technologie, zitplaatsen aan het raam, standaard uitgebreide toegang tot bagage en een hoger startgewicht dan eerdere varianten.

De vloot van Torres Strait Air bestaat uit zeven Islanders. Deze vormen de ruggengraat van de lokale gemeenschap en haar economie. De maatschappij exploiteert essentiële subregionale luchtvervoersdiensten over Torres Strait en het schiereiland Cape York.

Het eerste vliegtuig zal tevens een van de eersten zijn die worden geproduceerd op de nieuwe productielijn van de Britse fabrikant op Bembridge Airport op Isle of Wight. In mei 2023 kondigde Britten-Norman de verplaatsing aan van de volledige productielijn van nieuwe vliegtuigen naar Bembridge.

Het ‘Green Futures’-programma van B-N zal de luchtvaartmaatschappij verder in staat stellen om verantwoord te opereren in de regio en een stap richting een netto-nul ecotoerisme te zetten. Binnen dit programma van kunnen operators die rechtstreeks bij fabrikant hebben gekocht, hun vliegtuig inruilen voor het koolstofvrije Islander product zodra deze in de handel komt.

Horn Island is de 10e grootste internationale luchthaven van Australië en een belangrijk knooppunt voor de activiteiten van Islander. Het is bovendien de eerste maatschappij die voor 100% eigendom is van de inheemse Torres Strait Islander First Nation Australia. Het AOC van het bedrijf maakt ook de uitvoering van internationale vluchten tussen Australië en Papoea-Nieuw-Guinea mogelijk.

De beschermde Torres Strait-eilanden herbergen enkele van de ecologisch meest complexe biodiversiteit en diverse mariene flora en fauna in de Indo-Pacific.