Nieuws

Praag geeft groen licht voor aankoop F-35A

2

PRAAG – De regering van Tsjechië heeft woensdag (27 september) groen licht gegeven voor de aankoop van 24 F-35A gevechtsvliegtuigen. Onderdeel van het nog te tekenen contract wordt tevens de training van piloten en technici, de levering van reserve onderdelen en logistieke ondersteuning. Met de order is een bedrag gemoeid van vijf miljard dollar.

De order werd mogelijk nadat de exportcommissie van de Amerikaanse senaat op 28 juni 2023 hiervoor toestemming gaf. De vliegtuigen moeten tussen 2024 en 2034 geleverd worden

De exportcommissie van de Amerikaanse Senaat heeft donderdag (28 juni) groen licht gegeven voor de verkoop van 24 F-35A gevechtsvliegtuigen aan Tsjechië. Onderdeel van het nog af te sluiten contract wordt tevens de training van piloten en technici, de levering van reserve onderdelen en logistieke ondersteuning.

De regering van Tsjechië gaf eind juli 2022 aan het in 2027 aflopende leasecontract voor veertien Saab C/D Gripens niet te willen verlengen. In plaats daarvan ging de regering in gesprek met Lockheed Martin over de levering van  F-35A gevechtsvliegtuigen.

Dit leasecontract werd voor het laatst in 2014 tot 2027 verlengd en was nodig omdat de Tsjechische luchtmacht sinds 2005 met de Zweedse gevechtsvliegtuigen vliegt.

De Gripen is onder meer in gebruik in Zweden, Zuid Afrika, Hongarije en Thailand. Ook beschikt de Britse  Empire Test Pilot School (ETPS) over een toestel van dit type.

Eind 2013 selecteerde ook Brazilië de Saab Gripen als next generation gevechtsvliegtuig.

2 reacties op “Praag geeft groen licht voor aankoop F-35A

  1. dhr. J.G. Huls schreef:

    Kleine correctie : woensdag (27 september).

  2. Jammer voor Saab hoop dat men voor de Gripen nog meer klanten kan vinden. De F35 wordt steeds meer het “standaard” vliegtuig in West Europa.