Nieuws
Foto: Finnish Air Force (via X)

RISSALA – Tijdens een luchtmachtoefening in Finland hebben Noorse F-35-vliegers voor het eerst met hun F-35 van een gewone autoweg gebruik gemaakt. De Noorse luchtmacht doet momenteel mee aan een oefening in Finland. Ook Britse Typhoons zijn te gast.

De Finse luchtmacht organiseert de oefening ‘Baana 23’. Dat is jaarlijks terugkerende training voor luchtmachtpiloten, waarbij een aantal autowegen wordt afgezet om militaire toestellen te landen laten en stijgen. De Finnen zelf doen dat onder meer met F/A-18’s. De Noren en Britten zijn dit jaar voor het eerst te gast.

‘Baana 23’ begon op 18 september en duurt nog tot 27 september.

https://twitter.com/FinnishAirForce/status/1704895291613208712

6 reacties op “Noren zetten F-35’s tijdens oefening op autoweg neer (foto’s)

 1. Anton S. schreef:

  Los van of het z.g. “gaaf” is om autowegen te gebruiken als airstrip voor gevechtsvliegtuigen, het is essentieel dit te oefenen voor situaties waarin de vijand jouw vliegvelden onbruikbaar heeft gemaakt.
  Daarbij gaat het dan om meer dan alleen het aan de grond, of nu dan op de weg krijgen van die toestellen, ook alle vereiste technisch support moet mobiel op zo’n locatie aanwezig zijn.
  Ik mag hopen dat er bij onze KLU voor dit soort oefeningen, om niet te spreken van praktijksituaties, grondig uitgewerkte draaiboeken klaar liggen.

 2. Van de Tornado heeft Revell ooit eens een bloedmooi model 1/72 met verstelbare vleugels en bewapening en uitgeklapte wielen uitgebracht, een super toestel die ook operationeel werd ingezet tijdens de Golfoorlog, siert mijn model collectie.

 3. Daniel schreef:

  Ze gebruiken de Tornado nog als trainings toestel

 4. Zou men in Nederland niet met een F 35 een landing en take-off vanaf bijvoorbeeld de A4 kunnen maken, lijkt mij als oefening wel gaaf.

 5. Guy Deckx schreef:

  De RAF vliegt al sinds enkele jaren niet meer op Tornado enkel.nog op Eurofigter Typhoon en de F35.