Nieuws

HOOGERHEIDE – GKN Aerospace heeft een overeenkomst getekend met Pratt & Whitney Canada (P&WC)om samen te werken aan de ontwikkeling van de High Voltage High Power EWIS voor het RTX hybride elektrische vluchtdemonstrator project.

GKN Aerospace in Nederland zal daarbij leiding geven aan de ontwikkeling en het ontwerp van dit High Voltage High Power EWIS voor het hybride elektrische voortstuwingssysteem. Na de ontwerpfase zal GKN Aerospace de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de productie van de benodigde hardware en de installatie in de demonstrator.

De overeenkomst omvat de ontwikkeling, bouw en installatie van het elektrische bedradingssysteem, dat een verbetering van 30% in brandstofefficiëntie en verminderde CO2-uitstoot beoogt in vergelijking met de meest geavanceerde regionale turbopropvliegtuigen van dit moment,

PW&C werkt bij de ontwikkeling van deze hybride elektrische aandrijfsystemen samen met De Havilland Aircraft of Canada die een Dash 8-100 beschikbaar stelde. Daarnaast werd aangeklopt bij Collins Aerospace die een geavanceerde 1 mW elektromotor met controller ontwikkeld. Gemikt wordt op een totaal vermogen van 2 MW, vergelijkbaar met dat van een PW121-turbopropmotor.
Eind december 2022 werden de eerste motortests uitgevoerd met het aandrijfsysteem voor de die in 2024 moet vliegen.

H55
P&WC heeft inmiddels ook de Zwitserse accu-ontwikkelaar H55 S.A. geselecteerd om de accu sets.
H55 heeft inmiddels met vier elektromotor aangedreven vliegtuigen ervaring opgedaan waaronder de Bristell Energic. Daarnaast werken H55, motorproducent magniX en de Canadese regionale luchtvaartmaatschappij Harbour Air momenteel samen bij de certificatie van elektromotor aangedreven De Havilland Canada DHC-2 Beavers.

HEP Programma
Middels het zogenoemde in juli 2021 gestarte hybrid-electric propulsion (HEP) programma moet een reductie van minimaal dertig procent CO2 bewerkstelligd worden bij de huidige generatie turboprop aangedreven verkeersvliegtuigen .Om dit mogelijk te maken, investeren niet alleen de fabrikant maar ook de regionale overheid van Quebec enkele honderden miljoenen Canadese dollars.