Nieuws

TOKIO – Na een eerdere voorlopige order voor 25 elektromotor aangedreven Eviation Alice commuter vliegtuigen heeft de Zuid-Koreaanse leasemaatschappij Solyu nu ook een intentieverklaring getekend voor vijftig Japanse SkyDrive AS-05 eVTOLS.

SkyDrive ontwikkelde uit de eenpersoons SD-03 de tweepersoons SD-05 die in september 2022 werd gepresenteerd. De SD-05 is evenals de SD-03 een ‘electric Vertical Take Off and Landing (eVTOL) luchtvaartuig. Volgens de fabrikant zal de SD-05 worden aangedreven door twaalf elektromotoren en krijgt het toestel bij een kruissnelheid van 100 km/h slechts een bereik van zes mijl (10 km) op een hoogte van 500 m.

De Japanse start-up verkocht tot op heden ruim 200 eVTOLs. Honderd van deze toestellen komen voor rekening van de Vietnamese CT UAV divisie, terwijl het Amerikaanse Austin Aviation er ook vijf wil.
Al eerder gaf de Vietnamese Pacific Group te kennen er tien te willen bestellen met opties op negentig. Ook het Japanse technologiebedrijf Taiho wil er twee, en Kotaro Chiba als eerste prive persoon voor een enkel toestel tekende.

SkyDrive heeft inmiddels meerdere projectpartners aangetrokken waaronder cabine interieur specialist Jamco, de Carbon Fiber Reinforcement Plastics groep en acculeverancier Electric Power.

SD-03
De Japanse luchtvaartautoriteiten reikten al in november 2021 het type certificaat uitgereikt voor de SD-03 die wordt aangedreven door acht motoren die evenveel contra roterende propellers aandrijven.
Het toestel wordt door een piloot bestuurd maar deze wordt daarbij geholpen door computers om de stabiliteit van het luchtvaartuig te bewaren. De eenzitter neemt slechts 3,96 m2 ruimte in beslag en is 1,83 m hoog. Gesproken wordt over een maximale vliegduur van tien minuten bij een maximale snelheid van 30 mph (48 km/h).
Met de SD-03werden op30 augustus 2021 de eerst vier minuten durende testhopjes uitgevoerd op Toyota Test Field van de gelijknamige autofabrikant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.