Nieuws

PRETORIA  – Naar nu bekend is geworden hebben Mozambique  en de Democratische Republiek respectievelijk zes en drie in Zuid-Afrika te bouwen Mwari ‘Advanced High-performance Reconnaissance and Surveillance Aircraft’ (AHRLAC) besteld. Inmiddels is een eerste toestel geleverd aan de luchtmacht van Mozambique die er al meer dan zeventig uur mee heeft gevlogen.

De Paramount Aerospace Industries  AHRLAC werd in 2011 geïntroduceerd, waarna met twee prototypes tussen 26 juli 2014 en 2016 meer dan 250 uur werd gevlogen. Daarbij werd ook daadwerkelijk operationele inzet gepleegd langs de Zuid-Afrikaanse grens en buurland Botswana. In datzelfde jaar sloot ook Boeing zich aan bij de joint venture. Paramount gaf begin februari 2018 te kennen de Mwari in serieproductie te gaan nemen.

De Mwari (Zuid-Afrikaans voor ‘God’) heeft een dubbele staart biedt plaats aan twee personen. Het toestel heeft een lengte van 10,5 meter terwijl de spanwijdte en hoogte respectievelijk 12 en 4 m bedragen. Dankzij een 950 pk sterke Pratt & Whitney PT6A-66B turboprop zijn op FL310 (9.449 m) kruissnelheden mogelijk van meer dan 272 kts (> 504 km/h) bij een vliegbereik van 1.300-2.000 nm (2.407-3.700 km) en een missieduur van 6,5 uur.
De Mwari heeft bij een MTOW een nuttige lading van 890 kg. Een deel daarvan kan in een pod worden meegenomen (max. 800 kg).

1 reactie op “Eerste Mwari AHRLAC operationeel in Mozambique

  1. Bob schreef:

    This plane had a tricycle-type retractable landing gear which include two fuselage-mounted main gears and a nose wheel unit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.