Nieuws
Een Rafale-gevechtsvliegtuig van Kroatië.
Foto: Alex van Noije

SAINT- DIZIER – Op de Franse vliegbasis Saint-Dizier is de eerste Rafale-straaljager voor de Kroatische strijdkrachten gespot. Kroatië tekende in 2021 een contract voor de aankoop van twaalf van deze in Frankrijk gebouwde straaljager. Het gaat om tweedehands toestellen: de vliegtuigen zijn al veertien jaar als ze bij de Kroaten in dienst treden.

De bestelling bestaat uit twee Rafale B-jagers met twee zitplaatsen en tien Rafale C-jagers met één zitplaats. Ze worden overgenomen van de Franse luchtmacht en hebben nog ongeveer 3.800 vlieguren per toestel over.

De Rafales zullen de laatste operationele MiG-21-straaljagers uit het Sovjettijdperk vervangen. Deze vliegtuigen werden ontwikkeld in de jaren vijftig en waren de meest geavanceerde jagers van die periode. Het gros van de Kroatische MiG’s zijn afkomstig van de Joegoslavische luchtmacht en werden meegenomen toen Kroatië onafhankelijk werd tijdens de Joegoslavische oorlog.

Verwacht wordt dat Frankrijk nog dit jaar begint met de levering van de Rafales. Eind 2024 moeten er acht zijn overgedragen, de overige vier volgen in 2025.

Door: Alex van Noije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.