Nieuws

Bulgarije kan meer F-16’s tegemoet zien

WASHINGTON – Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft Lockheed Martin een productiekrediet verleend van ruim 153 miljoen dollar voor de bouw van acht F-16C/D Block 70 gevechtsvliegtuigen voor Bulgarije. De toestellen moeten eind 2027 geleverd zijn.

De regering van Bulgarije maakte in 2019 al fondsen vrij voor de aankoop van acht F-16C/D Block 70/72 Fighting Falcons. Het land was toen van plan zes eenpersoons en twee tweepersoons toestellen van het type F-16V aan te schaffen ter vervanging van een deel van vijftien sterk verouderende MiG-29 Fulcrums.

In april 2022 gaf de exportcommissie van de Amerikaanse senaat echter groen licht voor de verkoop van vier F-16C’s (Block 70) en evenveel F-16D’s (Block 70). Onderdeel van dit contract worden tevens de levering van F110 General Electric-motoren (inclusief reserve), wapensystemen met bijbehorend wapentuig en de training van piloten en technici. In november 2022 ging ook het Bulgaarse parlement akkoord met de voorgenomen aankoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.