Nieuws

WASHINGTON -De exportcommissie van de Amerikaanse senaat heeft woensdag (13 september) groen licht gegeven voor de verkoop van nog eens 25 F-35A Lightning II gevechtsvliegtuigen aan Zuid Korea. Onderdeel van de toestemming is tevens de levering van meerdere reserveonderdelen.

Het oorspronkelijke in maart 2023 geformuleerde exportverzoek ging uit van twintig F-35’s in Conventional Take Off and Landing (CTOL) uitvoering  die eind 2028 geleverd moesten zijn. Dat zijn er nu vijf meer geworden.

Zuid Korea besloot in maart 2014 veertig gevechtsvliegtuigen van het conventionele type F-35A Lightning II aan te schaffen. Het land ontving in 2018 de eerste zes toestellen van dit type  die sindsdien op Luke Air Force Base in Arizona  worden ingezet voor de training van piloten en technici van de ROKAF.

De eerste F-35s werden daarna in 2019 in Korea gestationeerd op Cheongju Air Basem waarna de laatste vier toestellen uit de eerste order  in januari 2022 naar dat land werden overgevlogen.

1 reactie op “Zuid-Korea mag meer F-35A Lightning II’s bestellen

  1. Luit schreef:

    Nu Nederland en de UK nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.