Nieuws

Ook tweede KC-130J voor Duitsland vliegt

2

MARIETTA – Bij de Lockheed Martin vestiging in Marietta heeft dezer dagen de tweede van drie voor de Duitse Luftwaffe bestemde KC-130J tankvliegtuigen een eerste testvlucht uitgevoerd.

Het Duitse ministerie van defensie kreeg in mei 2018 groen licht van de exportcommissie van de Amerikaanse senaat  voor de aankoop van zes Super Hercules transport- en tanker vliegtuigen. Het exportverzoek was een gevolg van (te) late leveringen van Airbus Defence & Space A400M transportvliegtuigen waardoor bij de Duitse luchtmacht een tekort aan transportcapaciteit dreigde te ontstaan. 

In het verlengde daarvan wilde de Luftwaffe in in oktober 2016 drie C-130J-30 transportvliegtuigen en drie KC-130J tankvliegtuigen bestellen. Ook de Franse luchtmacht bestelde door de late leveringen van de A400M Amerikaanse transportvliegtuigen.

Beide landen richtten vervolgens op de Franse luchtmachtbasis het  Duits-Franse C-130J-30  transport- en tankersquadron Rhein / Rhin op.

Hier arriveerde het eerste Duitse toestel als 55+1 in maart 2022, gevolgd door een tweede (de 55+2) in juni en een derde (de 55+3) in augustus van dat jaar.

Als alles volgens plan verloopt zijn de drie tankvliegtuigen eind 2024 geleverd.

Foto’s: Bundeswehr AIN.

Foto’s onder: De eerste voor de Luftwaffe bestemde KC-130J vloog begin juli 2023 voor het eerst.

2 reacties op “Ook tweede KC-130J voor Duitsland vliegt

  1. Anton S. schreef:

    ’t Zou voor dit medium journalistiek interessant zijn à la allerlei consumenten productvergelijkingen ook eens zo’n survey op te zetten voor dit formaat transporttoestellen.
    Waarschijnlijk wordt dan duidelijk waarom het ene land voor toestel Xen het andere land voor toestel Y kiest, of misschien ligt het juist allemaal niet zo scherp.
    Die uitkomst zou dan vooral de onderbouwing zijn, in ons gezamenlijke Europa wat te gaan doen aan een versnipperde inkoopbeleid!

  2. In zijn transport capaciteit is Europa wel steeds meer versnipperd geworden, de een vliegt met een Hercules, de ander met de A400 en weer een ander met de Embraer (K)C390. Nederland Hercules exit, Duitsland en Frankrijk in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.