Nieuws

PALMDALE -De Amerikaanse luchtmacht heeft ruim een half jaar na de roll out van het  eerste prototype van de nieuwe B-21 ‘ long-range, highly survivable, penetrating strike stealth bomber’   meerdere nieuwe foto’s vrijgegeven. Nu ook de motoren voor het eerst zijn gestart, lijkt de geplande eerste vlucht in 2023 realistisch.

Er zijn bij Northrop Grumman momenteel zes  prototypes in aanbouw van de  B-21 Raider. Northrop Grumman’s  team  dat bij de bouw van de Raider betrokken wordt bestaat uit BAE Systems, GKN Aerospace, Janicki Industries, Orbital ATK, Pratt & Whitney, Rockwell Collins, en Spirit AeroSystems

Vooreerst wordt uitgegaan van een behoefte aan honderd B-21´s, maar dit aantal kan oplopen tot 174. De stuksprijs van  nieuwe toestel mag niet hoger uitvallen  dan 692 miljoen dollar. De eerste basis die de Raider in 2025 zal ontvangen is Ellsworth AFB in South Dakota. Daar kunnen de vliegtuigen op termijn zowel bemand als onbemand worden ingezet.  De Long Range Strike-Bomber (LRS-B)  gaat zowel de Boeing B-52 Stratofortress (dan 58 jaar in dienst) als Rockwell B-1B Lancer (25 jaar in dienst) vervangen. De B-2 Spirit zal naar verwachting tot 2060 in dienst blijven.

Voor de typeaanduiding werd in 2018  gekozen omdat het de eerste nieuwe bommenwerper in de 21ste eeuw wordt. Aanvankelijk werd uitgegaan van de typeaanduiding B-3.  De toevoeging ‘Raider’ werd gekozen uit ruim 4.600 inzendingen tijdens een hiervoor uitgeschreven wedstrijd en verwijst naar de Doolittle Raider uit 1942.

Eerder werd door het Government Accountability Office (GAO) een door Boeing en Lockheed Martin aangetekend protest afgewezen.

Foto’s: United States Air Force.

 

De Amerikaanse luchtmacht gaf in juli 2021 eerste illustratie vrij van de nieuwe Long Range Strike-Bomber (LRS-B) met de typeaanduiding B-21 Raider.

8 reacties op “‘Sneak peek’: nieuwe foto’s Northrop Grumman B-21

 1. Mooi toestel lijkt wel of het uit een science fiction film komt, hoop wel dat ze een toilet aan boord hebben als ze extreem lange vluchten moeten vliegen en een plek voor catering en de warme bak koffie en naast mannen tegenwoordig ook vrouwen aan de stuurknuppel zitten. De B 1 Lancer is trouwens ook een mooie kist met die swing wing vleugel en met en beetje fantasie zie ik er wel een zakenvliegtuig van in als men de romp had vergroot en voorzien van ramen. En als de B 52 inderdaad nieuwe motoren krijgt Pieter, dan heeft Amerika wel een trio waar men menige tegenstander K.O. kan slaan.
  En toch ergens is het een rare gewaarwording dat de mensheid iets dergelijks moet “hebben” omdat het woord vreedzaam leven blijkbaar niet in het DNA van deze soort voorkomt of althans een zekere categorie, dus het woord mooi is betrekkelijk zeg ik als ex dienstplichtig militair die bij de Geneeskundige Dienst op de Prins Bernhard kazerne te Amersfoort vrijwel dagelijks menige F 15 Eagle van de vliegbasis Soesterberg, soms met vier tegelijk zijn dus acht motoren, zag opstijgen…

 2. Steef Cramer schreef:

  Ik vind hem geweldig mooi!
  Chinezen, Russen en ander rapalje, pas heel goed op, USA is er zo met deze B21 Raider, wat een machine, prachtig!!!

 3. Paul schreef:

  In Amerika heet ie de B-21 Twix.

 4. Pieter schreef:

  Frans, de B-52H krijgt inderdaad nieuwe motoren. Het idee is dat de B-52H en de B-21Anaast elkaar opereren, waarbij de B-21A eerst de B-1B vervangt (die was ook ooit bedoeld om de B-52 op te volgen!) en daarna de B-2A.

 5. Frans Eekhout schreef:

  Is een B-52 eigenlijk wel te vervangen, het heeft tenminste misschien wel de langste staat van dienst van bijna of alle Amerikaanse vliegtuigen binnen de luchtmacht en dat kunnen niet velen dit roemruchte toestel van de B 52 na zeggen… Trouwens men was toch van plan geweest om iets aan de oude motoren van de BUFF te gaan doen of gaat dat plannetje met de komst van de B 21 niet door ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.