Nieuws

India mag eerste Airbus C295 ophalen

Een Airbus C295 van de Indiase luchtmacht.
Foto: Airbus

SEVILLA – Airbus heeft de eerste van 56 nieuw bestelde C295-transportvliegtuigen overgedragen aan India. Het toestel vliegt de komende dagen van de fabriek in Sevilla naar Delhi, met aan boord piloten van zowel Airbus als de Indiase luchtmacht. India heeft met 56 toestellen de grootste order voor de C295 geplaatst.

Met de ontvangst van de C295 kan India beginnen met de uitfasering van de verouderde HAL-748. Dat is de bij Hindustan Aeronautics (HAL) in licentie gebouwde versie van de Britse Avro/HS 748-turboprop.

Het is de bedoeling dat het grootste deel van de nieuwe C295’s ook in India wordt geassembleerd. De eerste zestien rollen uit de Airbus-fabriek in Sevilla en worden tot aan de zomer van 2025 geleverd. Vanaf 2025 vindt de assemblage van de resterende veertig toestellen in India plaats binnen een samenwerking tussen Airbus en Tata Advanced Systems Limited (TASL).

De productie van de eerste onderdelen in India is inmiddels al gestart, meldt Airbus. Volgens de huidige planning moet de eerste door India gebouwde C295 in september 2026 gereed zijn, de laatste vijf jaar later.

Eerste vlucht voor India bestemde C295

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.