Nieuws

KLM huurt A321-200neo’s bij CDB Aviation

8

DUBLIN – KLM gaat drie van de honderd bestelde A320neo’s huren bij CDB Aviation. Deze Ierse dochter van de China Development Bank Financial Leasing Co (CDB Leasing) gaat tussen september en december 2024 drie CFM LEAP-1A30 aangedreven A321-200neo’s overhandigen aan KLM.

De Air France-KLM Group tekende eind december 2021 bij Airbus voor in totaal honderd A320neo family-vliegtuigen, met een optie op nog eens zestig toestellen van dit type. Naast KLM ontvangen ook Transavia Nederland en Transavia Frankrijk vliegtuigen uit deze bestelling.

De A320neo/A321neo-order zal bij KLM en Transavia vanaf eind 2023 de huidige Boeing 737 NG-toestellen vervangen op de Europese routes. Na de eerdere keuze voor de Embraer 195-E2 voor vluchten binnen Europa was deze bestelling volgens de luchtvaartmaatschappijen een belangrijke vervolgstap in de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, klantervaring, comfort en efficiency.

Met de aankoop verduurzaamt KLM haar vloot naar eigen zeggen aanzienlijk. De A320neo’s produceren tot vijftig procent minder geluid dan de huidige oudere generatie vliegtuigen en zorgen voor een vermindering van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van vijftien procent. Inmiddels is een contract gesloten met CFM International voor de levering van tweehonderd Leap-1A-turbofans die de toekomstige A320neo’s moeten gaan aandrijven.

Door deze verduurzaming levert deze aankoop, samen met het gebruik van Sustainable Aviation Fuel (SAF) en verdere operationele innovatie en efficiëntie, ook een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de klimaatdoelen van Parijs.

De verlaging van het brandstofverbruik drukt de kosten, waardoor ook weer meer ruimte is om te investeren in de operatie voor een sterke toekomst. Naast initiatieven als Fly Responsibly heeft KLM haar doelstellingen voor verlaging van CO2-uitstoot onlangs in lijn gebracht met het VN-Klimaatakkoord van Parijs.

Verdere details over de exacte configuratie en uitrusting van de cabine zullen op een later moment besloten en bekend worden gemaakt.

A321NEO.
A321NEO.
A320NEO.
A320NEO.

8 reacties op “KLM huurt A321-200neo’s bij CDB Aviation

 1. Frans Eekhout schreef:

  Ik ben het met Raymond eens dat het vroeger boeiender was dan nu en er was meer variatie. De Lockheed Tristar van Gulf Air met luxe interieur heb er nog een grote poster van maar helaas niet mee gevlogen, de Boeing 747 sierlijl en gracieus, de lange DC 8-63, de diverse Fokker toestellen en natuurlijk de mooie B 727 en de DC 9 waarmee ik mijn eerste vlucht mee maakte van Alitalia om er enkele te noemen was minder eentonig dan de huidige tweemotorige vliegtuigen. Ook de kleurenschema’s was toen leuker m.n. Braniff viel erg op en als dan een Concorde op Schiphol een bezoek bracht was dat voor mij de kers op de taart. Voor de vliegtuigspotters breken saaie rustige tijden aan zonder gierende motoren van toen zoals een Boeing 707, maar die laatste hoor en zie ik nog vrijwel dagelijks in Parkstad Limburg in de AWACS kleuren. Airbus wordt nu heer en meester en dat is zo slecht nog niet en wordt zelfs de KLM toch nog een echte Europese maatschappij…

 2. Anton Schiere schreef:

  @Raymond
  Wat die variëteit aan vliegtuigen ga je de komende tijd toch nog wel bediend worden, als er meer Chinese en Russische toestellen langskomen. Weliswaar zijn dit dan soortgelijke buizen met twee vleugels met elk één motor eronder.

  Overigens de echte onderscheiden tussen toestellen zullen de komende tijd in toenemende mate onderhuis “onzichtbaar” blijven. Denk aan verdergaande vluchtautomatisering, efficiency verbetering, ander materiaalgebruik en nieuwe aandrijftechnieken.

  Tja en wat onze koning betreft:
  moet er eigenlijk voor hem wel zo’n prioriteit liggen op het als FO vliegen. Is het vanwege z’n employability om zo z’n dochter wat eerder ruimte te kunnen geven ?

 3. Raymond schreef:

  Nou, saai was het toch al. Enkel nog maar een lange rioolbuis met twee motoren en af en toe nog een 4-motorige.
  Ik stond in de jaren 80 met veel plezier op het promenadedek van Schiphol. Vliegtuigen van Britse, Franse, Russische, Nederlandse en Amerikaanse makelij en daartussen ook nog turboprops.
  Niet alles was beter vroeger, maar op dat punt wel boeiender

 4. Frans Eekhout schreef:

  Welke A321neo variant krijgt de KLM , wordt het de standaard of ook de XL en de XRL versie want met die laatste kan men maar liefst 8700 km ver vliegen. Transavia zou er mee naar Canada of U.S.A. of Sri Lanka kunnen gaan en voor de huidige vlucht naar Dubai hoeft men op de terugweg geen tussenlanding meer te maken wat met de B 737NG wel het geval is

  Toch jammer dat de Nederlandse regering niet de Airbus A320 ACJ business jet ter vervanging van de Fokker 70. Nu wordt de Boeing BBJ PH-GOV nog door KLM piloten gevlogen en wordt het een vreemde eend in de vloot. Misschien t.z.t. alsnog inruilen voor een Airbus. Koning Willem Alexander “baalt” er misschien van als hij straks niet meer zijn vlieguren kan maken bij de KLM en elders zijn heil moet zoeken of hij moet zich kwalificeren voor een Airbus A320neo toestel.

 5. Frans Eekhout schreef:

  Eindelijk gaat de KLM eens Europees denken en moeten kiezen omdat Boeing niet meer het goede vliegtuig heeft waar klanten naar op zoek zijn. Voor het eerst een enkel gangpad Airbus vliegtuig voor de KLM net nu de A 330 vloot uit de KLM vloot verdwijnt hoe ironisch dit ook moge zijn voor een maatschappij die tot dus ver nooit echt Airbus minded was en nu om economische redenen wel blik moet richten op Airbus en dat voor een langere tijd dan dat men ooit met een A310 en A330 gevlogen had. Nu de Dreamliner inleveren voor de A330neo en A350 en het plaatje is compleet. Alleen toch jammer dat de A330 verdwijnt anders had men een cross crew concept gehad met de A320neo of men kan de piloten hierop omscholen. Airbus Proficiat !

 6. Anton Schiere schreef:

  Maar je kunt het wel spannend voor reizigers maken, door vliegtaks te koppelen aan een vliegtuigtype afhankelijke milieu-impact rating (brandstofverbruik per reizigerskilometer/geluidsoverlast).

  In dit vliegtaks systeem werkt het dan zo, dat als je met een super zuinig toestel vliegt de vliegtaks ook laag is en ga je met een ouder, althans vervuilender, toestel op reis de vliegtaks meteen ook fors hoger is.
  Het taksverschil moet zodanig zijn, dat hoe goedkoop zo’n maatschappij zelf ook is, vliegen met een vervuilender toestel echt leidt tot een merkbaar hogere ticketprijs.

  Of te wel bij het boeken kijkt de consument dan wel even goed met welk type toestel wordt gevlogen. Wordt het toch weer spannend !
  Dit geldt dan voor alle type vliegverkeer waarbij sprake is van betalende passagiers, vluchtuitvoering en vooral ook voor de vrachtsector.

  Is het beslist wel een uitdaging om, tenminste Europees breed, voor elk vliegtuigtype tot zo’n juiste en transparante milieu-impact score te komen.
  Kunnen vervolgens luchthavens diezelfde score gebruiken als uitgangspunt voor hun landingsrechten.

 7. Marco schreef:

  Gaat saai worden in Europa met al die Airbussen.