Nieuws

GAVIAO PEIXOTO – Embraer maakt in de fabriek in het Braziliaanse Gavião Peixoto stevige vorderingen bij de productie van de eerste KC-390 Millennium voor de Hongaarse strijdkrachten. Recent werden de eerste ‘power on’-tests uitgevoerd met de elektrische systemen.

In november 2020 tekende de Hongaarse regering een contract met Embraer voor de aankoop van twee KC-390-vliegtuigen ter versterking van de capaciteiten van de Hongaarse strijdkrachten. Momenteel monteert Embraer vleugels op de romp van het vliegtuig, waarbij beide structuren al in de kleuren van de Hongaarse luchtmacht zijn geverfd. De testvluchten van het eerste vliegtuig moeten nog voor het einde van 2023 plaatsvinden, de levering in het tweede kwartaal van 2024. De productie van de tweede KC-390 voor Hongarije is gepland in december 2023, dat toestel wordt naar verwachting eind 2024 opgeleverd.

De KC-390 voor de Hongaarse strijdkrachten zal de eerste ter wereld zijn met de Intensive Care Unit aan boord, een essentieel kenmerk voor het uitvoeren van humanitaire missies. Het toestel is is volledig NAVO-compatibel, niet alleen qua hardware, maar ook qua avionica en communicatieconfiguratie. Bovendien betekent het KC-390 hose- en drogue-tanksysteem dat het vliegtuig de Hongaarse JAS 39 Gripen kan bijtanken, evenals andere vliegtuigen die dezelfde technologie gebruiken.

Het vliegtuig kan verschillende soorten militaire en civiele missies uitvoeren, waaronder medische evacuatie, vracht- en troepentransport, Precision Cargo Airdrop, Parachutistenoperaties en Air-to-Air Refuelling (AAR).

In juni 2022 ondertekenden Embraer en Aeroplex een Memorandum of Understanding (MoU) om samen te werken aan een project om Aeroplex te kwalificeren als een Embraer Authorized Service Center (EASC) in Hongarije. Het doel is om Aeroplex te ondersteunen en in staat te stellen het onderhoud van de KC-390 Millenniums van de Hongaarse strijdkrachten te verzorgen.

Naast Brazilië (22) en Portugal (5) is het transportvliegtuig ook besteld door Chili (6), Argentinië (6), Columbia (12), Tsjechië (2) en Nederland (5).

1 reactie op “Eerste systeemtests Hongaarse KC-390 (video)

  1. Mooie video en krijgen wij ook iets dergelijks te zien als de Nederlandse C 390 gemaakt en afgeleverd worden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.