Nieuws

ROSKILDE – De Deense bedrijven Copenhagen AirTaxi en Copenhagen Helicopter, beide gevestigd op Roskilde Airport, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Duitse vliegtuigontwikkelaar Vaeridion.

Gezamenlijk willen ze de groene transitie van de regionale luchtvaart in de Noordse regio versnellen. Naar verwachting zullen de eerste honderd procent elektrische vluchten uiterlijk in 2030 plaatsvinden op binnenlandse routes in Denemarken.

Copenhagen AirTaxi en Copenhagen Helicopter dragen aan dit gezamenlijke streven bij met hun netwerken, marktkennis en operationele ervaring, terwijl Vaeridion voor de nieuwe vliegtechnologie zorgt.

Om een efficiënte ontwikkeling te garanderen, zijn eerst de ondersteunende technologieën ontwikkeld zoals de geïntegreerde batterijvleugelkast. Het concept is volgens de bedrijven een conventioneel maar sterk verbeterd ontwerp van een vliegtuig met vaste vleugels. Vaeridion heeft hier naar eigen zeggen aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van de Microliner, een 9-zits, volledig elektrisch vliegtuig.

De Microliner wordt vóór 2030 gecertificeerd en opgeleverd, waarna deze ingezet kan worden op kortere routes tot 500 km. Alleen al in Denemarken worden jaarlijks 1,6 miljoen passagiers vervoerd op binnenlandse routes. Het toestel zou hier een sleutelrol kunnen spelen bij het verwezenlijken van de ambitie van de Deense regering: alle binnenlandse vluchten moeten in 2030 fossielvrij zijn.

Het door de Nederlander Ivor van Bartel geleide Vaeridion sloot onlangs ook een samenwerkingsovereenkomst met de Belgische ASL Group.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.