Nieuws
Foto: FlightRadar24

LEEUWARDEN – De Cessna 550 van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de TU Delft wordt momenteel ingezet voor het kalibreren van de landingssystemen op vliegbasis Leeuwarden. De tweemotorige jet steeg maandagmorgen (4 september) op vanaf Rotterdam-The Hague Airport en tekende vervolgens prachtige figuren op de kaart.

Het toestel vliegt voor de werkzaamheden op een 300-400 meter hoogte in patronen van en naar de startbanen van de vliegbasis. Ook op dinsdag en woensdag gebeurt dat, meldt de vliegbasis op X, voorheen Twitter.

De PH-LAB is een dertig jaar oude Cessna 505 Citation II, die in 1993 als zakenjet werd afgeleverd. Het vliegtuig beschikt over twee Pratt & Whitney JT15D-4 turbofans en kan naast de twee piloten maximaal acht observanten vervoeren.

De Cessna is aangepast om als onderzoeksplatform voor de lucht- en ruimtevaart te dienen. Het kalibreren van een Instrument Landing System (ILS), dat op vliegvelden voor precisienaderingen wordt gebruikt, maakt onderdeel uit van de werkzaamheden van de PH-LAB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.