Nieuws
JetBlue woensdag aan gate G2 op Schiphol.

SCHIPHOL – De Amerikaanse luchtvaarmaatschappij JetBlue is woensdag (30 augustus) begonnen met een nieuwe lijndienst tussen New York JFK en Schiphol. Amsterdam is de derde Europese bestemming van JetBlue, nadat het bedrijf in augustus 2021 in Londen neerstreek en in juni van dit jaar in Parijs. Per 20 september vliegt JetBlue ook tussen Boston en Schiphol.

In Londen worden overigens twee luchthavens aangedaan: Heathrow en Gatwick. Met die routes heeft JetBlue zich succesvol ingenesteld tussen de grote Amerikaanse en Britse concurrenten, zei topman Robin Hayes van JetBlue woensdag op Schiphol. Hayes was aanwezig op de eerste vlucht. Ook de nog nieuwe route naar Parijs heeft dagelijks maar weinig lege stoelen, aldus de CEO. “Ik zou niet weten waarom dat voor Amsterdam anders zal zijn.”

Een kink in de kabel kan de beschikbaarheid van slots zijn. JetBlue heeft nu start- en landingsrechten tot en met het voorjaar van 2024. Hayes verwacht dat het zijn bedrijf lukt om voor de volgende zomerperiode ook rechten te bemachtigen. “Daar rekenen we helemaal op. Anders zouden we niet zoveel investeren in deze twee routes. We zijn hier om te blijven.”

JetBlue voert de routes naar Schiphol uit met Airbus A321neo’s van het type LR. Die hebben een groter vliegbereik dan gewone A321neo’s en zijn daardoor geschikt voor trans-Atlantische vluchten. Aan boord is plaats voor 138 passagiers, waarvan 114 in ‘Core’ (economy class) en 24 in ‘Mint’ (business class). JetBlue heeft ook de XLR-variant van de A321neo besteld. Daarmee kan de maatschappij op termijn verder Europa in.

Meer over JetBlue en Schiphol in editie 10 van Piloot en Vliegtuig.

JetBlue van Schiphol naar New York en Boston

1 reactie op “Schiphol ontvangt eerste vlucht JetBlue uit New York

  1. Welcome “Home” JetBlue at Schiphol Airport. “Home” ?, zal men zich afvragen, ja wel degelijk want JetBlue heeft ook nog Hollandse “roots”, wortels in haar DNA zitten. De maatschappij werd in 2000 opgericht door David Neeleman die geboren is op 16 oktober 1959 in Sao Paulo, Brazilie, maar zijn grootvader was in Utah U.S.A. geboren en is afkomstig van … Nederlandse emigranten en dus stroomt er ook Nederlands bloed door de oprichter van deze Amerikaanse maatschappij. Goed dat men nu ook gaat concurreren met de KLM, omdat Jet Blue al sinds jaar en dag ook vliegt naar Aruba met hun Airbus toestellen. Dus wie betaalbaar naar de Nederlandse Caraiben wilt vliegen en een overstap in de V.S. niet erg vindt kan dus naast Corendon vanaf 3 november 2023, KLM en TUI ook met een “small body” A321 de plas over en zelfs beide bestemmingen combineren, USA en Aruba/Curacao. Als Delta Airlines misschien toch nog Schiphol moet gaan verlaten vanwege dat stomme en idiote besluit om te gaan krimpen, dan zou JetBlue mogelijk die slots voor een deel kunnen overnemen.

    Nederland heeft een luchthaven waar anderen misschien jaloers op zijn, maar de afgelopen jaren door onder andere wanbeleid, anti-luchtvaart sentimenten waaronder de vermaledijde milieubeweging en personele en financiele wanprestatie het roer om verwerpt en in plaats van te groeien zoals andere luchthavens dat wel doen, elke expansie om zeep helpt met alle gevolgen van dien ! ! !

    Ik wens niet tegenstaande een mogelijke wind tegen vanwege dat walgelijke toekomstbeeld van Schiphol, JetBlue heel VEEL SUCCES toe en hoop er eens mee te kunnen vliegen, een model van een A320ceo heb ik al in huis, nu het echte werk nog !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.