In the picture
Foto: Joris van Boven

Fotograaf Joris van Boven en videograaf Alex van Noije brachten eerder deze maand een bezoek aan de USS Ford (USS Gerald R. Ford, CVN-78). Dit vliegdekschip is vernoemd naar de 38e president van de Verenigde Staten van Amerika, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Amerikaanse marine diende. Het schip voer tijdens het persbezoek in de Middellandse Zee.

In juni 2023 werd in Noord-Duitsland een grote oefening gehouden, met veel straaljagers van de Amerikaanse Air National Guard op de vliegbases Hohn en Sleeswijk-Jagel. Een detachement van de USS Ford nam vanuit Hohn AB deel aan deze oefening met Boeing F/A-18’s.

De USS Ford is een nieuw, uiterst modern vliegdekschip, schrijft Van Boven:

“Na de levering aan de Amerikaanse marine in 2017 kampte de USS Ford met enkele ‘kinderziektes’ met de bewapeningsliften en het elektrische lanceersysteem (Electromagnetic Aircraft Launch System, EMALS). Sinds september 2022 is het schip volledig operationeel. Om de laatste details uit te werken, werd in oktober en november 2022 een kleine ‘shake-down’ cruise gehouden, die de USS Ford naar de Atlantische Oceaan en de Europese zeeën bracht.

De eerste volledige eerste cruise van de USS Ford begon in mei 2023, gevolgd door een overdracht naar de 6e Vloot (6th Fleet) van de Amerikaanse marine met het hoofdkantoor in Napels, Italië. De 6e Vloot heeft een verantwoordelijkheidsgebied (AOR) van de Europese en Afrikaanse continenten en bedient het Amerikaanse Europese Commando (USEUCOM) en Amerikaans AfrikaCommando (USAFRICOM).”

Aan boord zijn toestellen aanwezig van de types MH-60S/R Seahawk-helikopter, Boeing EA-18 Growler, Boeing F/A-18F Super Hornet, Northrop Grumman E-2D (AWACS) en Grumman C-2 Greyhound (logistiek).

De USS Ford herbergt een opvallend bemanningslid, zag Van Boven. “Het vliegdekschip heeft een hulphond aan boord met de naam Sage. Deze labrador is de eerste hond die via een pilotprogramma bij de bemanning van een schip wordt ingezet. Dit programma is bedoeld om geestelijke gezondheid en veerkracht aan te pakken. De hond is in de Verenigde Staten minstens 120 uur getraind. Sage is aan boord om de bemanningsleden troost te bieden en is getraind om hen te helpen hun operationele stress te verminderen.”

Foto: Alex van Noije
Foto: Alex van Noije
Foto: Joris van Boven
Foto: Joris van Boven
Foto: Joris van Boven
Foto: Joris van Boven
Foto: Joris van Boven
Foto: Joris van Boven
Video: Alex van Noije

4 reacties op “Bezoek aan Amerikaans vliegdekschip (foto/video)

  1. Woef, woef…
    Over honden gesproken, wat een lief beestje overigens zou er best een aai mee willen geven en zal zeker bij de crew veel troost kunnen bieden als je maanden van huis moet zijn. Amerikaanse bewakingshonden krijgen hun instructie in het “Hollands” las ik eens, hoe is het met deze lieverd verstaat die ook Hoilands en waarom in onze taal, men spreekt in Amerika toch Engels ?

  2. Mooie reportage over deze Amerikaanse vliegdekschip. ik heb inmiddels zeven cruise schipbezoeken gehad en genoten, maar een scheepsbezoek aan een Amerikaanse vliegdekschip, daar zou men mij zeer blij mee kunnen maken en zou ik een gat in de lucht springen als dat kon ! ! ! Dromen komen hopelijk eens uit, maar hoe ?

  3. Alex van Noije schreef:

    Ziet er weer goed uit. bedankt voor het delen van ons verhaal redactie!!