Nieuws
Foto: Embraer

BEIJING – De Chinese luchtvaartautoriteiten hebben een typecertificaat afgegeven voor de Embraer E195-E2. Daardoor ligt de weg voor Embraer open om het grootste lid van de E-Jet-familie aan klanten in China te verkopen. Het bedrijf ziet er volgens de Nederlandse topman Arjan Meijer volop kansen.

Embraer ontving in november vorig jaar tijdens de Zhuhai Airshow al een typecertificaat voor de E190-E2. “Ons team in China werkt actief samen met potentiële klanten en maakt daarbij goede vorderingen”, aldus Meijer, die president en ceo van Embraer Commercial Aviation is. Volgens Meijer hoeft China niet bang te zijn dat de Braziliaanse regionale toestellen in de staart bijten van China’s eigen vliegtuigindustrie. “De E2 biedt aanvullende capaciteit aan China’s eigen ARJ21 en C919 (..), we komen tegemoet aan de vraag van de snelst groeiende luchtvervoersmarkt in de wereld.”

De E195-E2 biedt plaats aan maximaal 146 passagiers. Daarmee valt het toestel wat capaciteit betreft tussen de ARJ21-700 en C919. China werkt voor de ARJ21 ook aan een langere -900-variant. Die krijgt een capaciteit van ongeveer 105 stoelen in een enkele klasse en vist daarmee in dezelfde vijver als de Embraer E190-E2. Het vliegbereik van de E2 is beduidend groter dan de ARJ21.

Embraer E190-E2 welkom in China