Nieuws

PALMDALE – Boeing heeft een MD-90-vliegtuig overgevlogen van een opslag in Victorville naar Palmdale waar het toestel zal worden aangepast om de Transonic Truss-Braced Wing (TTBW)-configuratie te testen als onderdeel van NASA’s Sustainable Flight Demonstrator (SFD) project.

De X-66A is NASA’s eerste experimentele vliegtuig dat erop gericht is de VS te helpen zijn doel van netto nul uitstoot van broeikasgassen in de luchtvaart te bereiken. De aanpassing zal binnenkort beginnen, gevolgd door grond- en vluchttesten in 2028.

De Amerikaanse lucht- en ruimtevaartorganisatie NASA selecteerde in een eerder stadium industrieteams van Boeing, Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en de U.S. Air Force om de ontwikkeling en testvluchten te leiden van een volledig TTBW-demonstratievliegtuig. De militaire typeaanduiding X-66A is mogelijk tijdelijk.

Binnen het TTBW-ontwerp krijgt de MD-90 ultradunne vleugels met een spanwijdte van 44,2 m die ondersteund worden door struts. Deze vleugels maken montage van geavanceerde voortstuwingssystemen mogelijk. Daarvoor hebben de huidige vleugelconfiguraties te weinig ruimte.

Voor het demonstratie vliegtuig zal Boeing elementen uit bestaande vliegtuigen combineren met nieuwe componenten. In combinatie met de verwachte vooruitgang in aandrijf systemen, materialen en systeemarchitectuur, kan een vliegtuig met één gangpad en een TTBW-configuratie het brandstofverbruik en de uitstoot tot dertig procent verminderen in vergelijking met de meest efficiënte vliegtuigen van vandaag met één gangpad