Nieuws
Foto: Wheels Up Experience.

NEW YORK – Delta Air Lines, reisinvesteringsmaatschappij Certares Management en Knighthead Capital Management zijn de in moeilijkheden verkerende Wheels Up Experience financieel te hulp geschoten. De drie bedrijven verstrekken de zakelijke operator een lening van 400 miljoen dollar en een liquiditeitsfaciliteit van 100 miljoen dollar.

Door de investering wordt Delta de grootste aandeelhouder met een belang van 95 procent in het bedrijf. Vorige week voorzag Delta het bedrijf van een kortlopende kapitaalinjectie.

De markt voor privéjets bloeide tijdens de Covid-pandemie, maar is sindsdien in de problemen gekomen doordat commerciële luchtvaartmaatschappijen hun activiteiten hebben hervat. In het tweede kwartaal van het jaar kondigde Wheels Up daardoor een nettoverlies van 161 miljoen dollar aan, volgend op een verlies van 555,5 miljoen in 2022. In het verlengde daarvan schrapte Wheels Up banen en voerde het managementwisselingen door om zijn positie te verbeteren.

De basis van het Wheels Up werd in  augustus 2013 gelegd met een contract voor de levering van 35 King Air 350i turboprops. Daarbij werden toen opties genomen op nog een zeventig toestellen van dit type. In de jaren daarop volgende pleegde Wheels een groot aantal overnames waarbij eind eind 2019 een meerderheidsbelang werd genomen in Delta Private Jets, de zakenjetdivisie van Delta.

Wheels biedt momenteel een programma aan waarbij door leden kan worden gevlogen met de King Air 350i (85) turboprops en zakenjets van het type Hawker 400 XP (28), Citatio Excel/XLS (28), Citation X (38) en Gulfstream G450 (3).

Wheels Up kocht begin 2022 luchtvaartmakelaar Air Partner in een deal ter waarde van 107 miljoen dollar. Wheel’s leden kregen daardoor toegang tot nog eens 1.500 vliegtuigen.