Nieuws
Foto: Aalter Air Race

URSEL – Op het vliegveld van het Belgische Ursel wordt dinsdag (15 augustus) door de lokale vliegclub de derde editie van de Aalter Air Rally georganiseerd. Met deelnemers uit Engeland, Frankrijk en Nederland gaat het deze keer om een internationale rally-beleving, die ’s avonds wordt afgesloten met een ballonrecord.

De organisatie heeft drie parcours boven Vlaanderen uitgestippeld voor de drie vliegcategorieën die deelnemen: Ultralight (UL), sportvliegtuigen (PPL) en helikopters. Er doen bij elkaar ongeveer zestig deelnemers mee. “Elk vliegtuig of elke helikopter stijgt op met aan boord een piloot en een observator. Tijdens het af te leggen parcours, gevoed door coördinaten, moeten ze een aantal vragen beantwoorden”, aldus rally-coördinator Rudy Van Den Eede. Het duo dat na afloop het meest correcte invulblad aan de jury afgeeft, wint de Air Rally.

Piloten en observators moeten eerst een uitgebreide veiligheidsbriefing volgen en bereiden zich daarna volgens Van Den Eede goed voor. “Het eigenlijke vliegen boven Vlaanderen behelst ongeveer een uurtje. Dit alles is zeer strikt gecoördineerd met te volgen tijdstippen voor het opstijgen en bij de verkeersleiding in Brussel volgen ze de deelnemers op de radar, zodat ze nooit in een zone vliegen waar dat niet is toegestaan.”

Op de grond vindt op de dag van de Air Rally een ‘Concours d’Elégance’ plaats: een schoonheidswedstrijd voor vliegtuigen en helikopters. ’s Avonds wordt geprobeerd een Belgisch record te vestigen door met zoveel mogelijk luchtballonnen de lucht in te gaan.