Mijn Air Show

Fotograaf Joris van Boven mocht op 14 juli ‘Quatorze Juillet’ mee met een Franse CASA-235 voor een formatievlucht over Parijs. Het betrof de bekende ‘Bastille Parade’, een grote vliegparade waaraan tientallen Franse en internationale toestellen meedoen.

Het transportvliegtuig waarin de fotograaf meevloog, was een van de twee CASA-235’s in de zogenoemde ‘Force projection’-groep. Andere toestellen in die formatiegroep waren een Airbus A330-200, een Lockheed Martin C-130J-3 en een Airbus A400M.

Bij elkaar telde de ‘Bastille Parade’ wel twintig groepen. Zo was er een NAVO-formatie (met onder andere twee Belgische F-16’s) en een formatie waarin Indiase Rafales meededen, om een nieuwe Indiase order voor het Franse gevechtsvliegtuig te onderstrepen. Franse formaties vertegenwoordigden onder meer opleidings-, bewakings-, patrouille-, interventie- en marine-eenheden.

Toevoeging van Joris van Boven: ‘De raampjes aan boord van het fotovliegtuig waren helaas vies en verweerd. Het fotoverslag volgt een paar weken na 14 juli, omdat de foto’s vanaf de grond, gemaakt door de Franse luchtmacht, wat vertraging op hebben gelopen.’

CASA-235. Foto: Joris van Boven
Cockpit CASA-235. Foto: Joris van Boven
Airbus A330-200. Foto: Joris van Boven
Hercules C-130J-3. Foto: Joris van Boven
Airbus A400M. Foto: Joris van Boven
Negen Alphajets (Patrouille de France Aerobatic Team). Foto: Armée de l’Air et de l’Espace
De ‘Force Projection’-groep boven Parijs. Foto: Armée de l’Air et de l’Espace
E-3F AWACS en twee Mirage 2000’s. Foto: Armée de l’Air et de l’Espace
Vier Mirage 2000’s en een Rafale C uit de ‘interventieformatie’. Foto: Armée de l’Air et de l’Espace
Drie Rafale B’s van het 4th Fighter Squadron. Foto: Armée de l’Air et de l’Espace