Nieuws

 

NEW YORK – De Amerikaanse Transcend Air Corporation (TCA) gaat het ontwerp van de Vy 400 aanpassen en vervangen door een vijfentwintig procent grotere variant, de Vy 421. Dat toestel met een nuttige lading van bijna 800 kg tot 1.000 mijl (1.600 km) kunnen gaan overbruggen bij een kruissnelheid van 486 mph (782 km/h).

Oorspronkelijk zou de  Vy 400, waarin sinds 2018 wordt gesleuteld,  worden uitgerust met twee 1.700 pk sterke Pratt & Whitney PT6A-67F turbopropmotoren waarmee kruissnelheden tot 365 kts (652 km/h) mogelijk moesten worden bij een vliegbereik van 450 mijl (725 km) en een nuttige lading van 1.000 kg.

TCA besloot echter in tweede termijn echter aan te kloppen bij GE Rotorcraft Engines voor montage van  2.500 pk sterke CT7-8 turboshaft motoren.
Het ontwerp voorziet in fly-by-wire en de montage van een BRS ballistische reddingsparachute. 

RCA opende de orderboeken in 2020 voor het 3,6 miljoen dollar kostende toestel  en mikte naar eigen zeggen in eerste instantie op het marktsegment waarin nu (VIP ingerichte) helikopters worden ingezet. Met het grotere ontwerp, en met mogelijke hulp van Israel Aerospace Industries  (IAI), wordt nu ook gemikt op de militaire transportmarkt.

Inmiddels is Kaman Composite Structures aangewezen als bouwer van de kunststoffen rompen van het  Vy 421 High Speed Vertical Take Off and Landing (HSTVOL) toestel dat in 2025 voor het eerst moet gaan vliegen.

Illustraties: Transcend Air Corporation.

1 reactie op “Transcend past ontwerp tiltwing concept aan

  1. Peter Schmidt schreef:

    * “tiltwing”
    🙂