Nieuws


COCHSTEDT – Het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) heeft een eerste serie vluchten uitgevoerd met een schaalmodel van de HyBird demonstrator bij het Nationale Erprobungszentrum für unbemannte Luftfahrtsysteme in het Duirse Chochstedt.


Tijdens de testvluchten werd voor het eerst in een nieuwe configuratie gevlogen. De huidige HyBird-demonstrator in schaal 1:4 bestaat uit een vliegtuig met hoge vleugels met twee grote propellers op elk van de vleugelpunten (wing-tip propellers) en twee op de uiteinden van de V-staart.

In de toekomst moet dit concept vijf tot negen passagiers over minimaal 700 tot 1.000 km kunnen vervoeren. Een hybride voortstuwingssysteem met twee turbines voor stroomopwekking en met de mogelijkheid om tijdens het vliegen er één uit te schakelen, verhoogt volgens de initatiefnemers de energie-efficiëntie aanzienlijk in vergelijking met eerdere kleine vliegtuigen van deze omvang.

Op deze manier kan een laag verbruik worden gerealiseerd, vooral op kruissnelheid, wat ongeveer overeenkomt met de energiebehoefte van de huidige elektrische auto’s per hoofd van de bevolking en per kilometer. Een ‘accuboost’ moet volledig elektrisch starten mogelijk maken. Geluidsemissies worden ook verminderd met de positie en grootte van de motoren en propellers.

Foto: Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR).