Nieuws
Foto: Pyka

WASHINGTON – De Amerikaanse drone-bouwer Pyka heeft een typecertificaat ontvangen voor het elektrische Pelican-sproeivliegtuig waaraan het sinds 2020 werkt. De Pelican Spray is met 510 kg het zwaarste onbemande toestel dat tot nu toe commercieel mag worden ingezet. De volgende stap is wat Pyka betreft de certificatie van een vrachtvariant.

Pyka ging in 2017 van start en ontwikkelde eerst de ‘Big Bird’, een proefvliegtuig, en daarna de Egret. De Egret werd in 2019 in Nieuw-Zeeland gecertificeerd als sproeivliegtuig. In 2020 vloog de start-up voor het eerst met de Pelican Spray, dat drie keer zoveel sproeivloeistof kan meenemen dan de Egret (265 liter).

Door meerdere investeringsrondes en de participatie van EmbraerX, het investeringsvehikel van het Braziliaanse Embraer, kon de ontwikkeling van de Pelican Spray worden versneld. Het toestel heeft onder andere al autonome nachtmissies gevlogen in Costa Rica.  

Nu de Amerikaanse toezichthouder FAA de Pelican Spray heeft goedgekeurd voor commercieel gebruik, kan het emissievrije toestel ook boven landbouwgronden in de VS worden ingezet. In januari kondigde Pyka de komst van een vrachtvariant aan. Deze Pelican Cargo moet 180 kg vracht kunnen vervoeren over een afstand van ongeveer 240 km.

De Pelican Cargo. Foto: Pyka