Nieuws

LOS ANGELES – Het Amerikaanse Surf Air Mobility (SAM) heeft niet alleen contracten afgesloten met elektromotorproducent magniX en vliegtuigontwikkelaar AeroTEC, maar ook de regionale Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southern Airways ingelijfd.

SAM is van plan in eerste instantie hybride elektrische vliegtuigen te ontwikkelen en op de markt te brengen. Deze hybride elektrische Cessna Grand Caravans moeten worden ingezet op het consumentenplatform van SAM en komen ook beschikbaar voor derden. Deze eerste generatie hybride elektrische Cessna Grand Caravans moeten de CO2-uitstoot tot vijftig procent helpen verminderen en de directe bedrijfskosten tot 25 procent te verlagen.

Southern Airways beschikt over een vloot van ongeveer veerig C208 Caravans. Daarnaast bestelde de luchtvaartmaatschappij tijdens de AERO 2022 bij Tecnam twee P2012 varianten.

SAM op zijn beurt bestelde in juli 2021 bij Cessna honderd vanaf 2024 te leveren en te elektrificeren C208 Caravan. Ook werden opties genomen op nog eens vijftig Caravans.