Nieuws

EELDE – Op de luchthaven Eelde opent mogelijk een nieuw vliegtuigrecyclingsbedrijf de deuren. Het bedrijf Necamco heeft een vergunning aangevraagd bij de gemeente Tynaarlo voor het circulair ontmantelen van afgedankte toestellen. De laatste jaren kwam Twente Airport internationaal al steeds beter in beeld al locatie voor vliegtuigrecycling.

Necamco wil de vliegtuigen op Eelde ontmantelen en zoveel mogelijk recyclen samen met partnerbedrijven Omrin en OPNIEUW!, naast een aantal strategische partners, waaronder het onderwijs.

De relevantie van het duurzaam hergebruiken van vliegtuigen wordt onderstreept door cijfers van de International Air Transport Association (IATA). Daaruit valt volgens de initiatiefnemers op te maken dat de komende twee decennia 12.000 vliegtuigen met pensioen gaan, wat de vraag naar ontmanteling en recycling zal laten toenemen.

Op Twente Airport is specialist AELS al jaren actief.2 reacties op “Ook vliegtuigrecycling op Groningen Airport Eelde

 1. Anton S. schreef:

  @ sommelier Raymond,
  Met de nu op handen zijnde grootschalige switch bij de airlines van -ceo naar -neo toestellen, in het kader van een duurzamere luchtvaart, past groei van de z.g. EOL sector.
  Kritisch punt is inderdaad wel of er voldoende vraag naar onderdelen blijft, als de vloot van de generatie -ceo toestellen zo drastisch krimpt. En vraag is maatgevend voor de prijsvorming en daarmee de rentabiliteit van zo’n EOL operatie.

  Ben overigens wel benieuwd op welke te demonteren onderdelen de businesscase van zo’n EOL operatie gebaseerd is, zeker ook omdat alles door gecertificeerde specialisten moet gebeuren, wil je certificaat waardige onderdelen kunnen verkopen.

 2. Raymond schreef:

  Ben doorgaans van het glas is halfvol, maar bij GAE is het glas al jaren halfleeg. Eerst zien, dan geloven.