Nieuws

SEOUL – De Zuid-Koreaanse regionale luchtvaartmaatschappij Hi-Air heeft bij start-up Plana een intentieverklaring getekend voor dertig vanaf 2030 te leveren hybride elektrisch aangedreven CP-01 Advanced Air Mobility (AAM) eVTOLs.

Al eerder tekende mobiliteit Start-up Ghenus Air een intentieverklaring voor twintig CP-01’s die zullen worden ingezet door de toekomstige operator. Het bedrijf, dat eerder dit jaar van start ging, wil vanuit zijn huidige VIP-autoservice bedrijfsmodel uitbreiden naar luchttaxidiensten op locaties als de Koreaanse hoofdstad, Seoul en Los Angeles. Ook het Japanse Sky-Taxi wil in principe vijftig CP-01 eVTOLs afnemen.

Het Plana-team voert al testvluchten uit met een op een vijfde schaalmodel van het hybride-elektrische vliegtuig, dat naar verwachting een piloot en vier passagiers zal vervoeren op vluchten van meer dan 500 km.

Het begin april onthulde ontwerp toont vier kantelbare rotoren, paarsgewijs geïnstalleerd aan de uiteinden van de vleugel en een canard, en elk met een onafhankelijke elektromotor. Aan de achterkant van de romp bevinden zich twee duwpropellers.

Om de gewenste combinatie van laadvermogen en actieradius te bereiken, is Plana van plan een aandrijflijn in te zetten die bestaat uit een nog niet gespecificeerde, kant-en-klare turbogenerator, elektromotoren en batterijen. In eerste instantie is het de bedoeling dat de generator gaat draaien op duurzame vliegtuigbrandstof, maar een mogelijke overstap naar waterstofbrandstof wordt overwogen.

Plana bereidt zich tevens voor op deelname aan het K-UAM Grand Challenge demonstratieproject voor stedelijke luchtmobiliteit dat in de tweede helft van dit jaar wordt georganiseerd door het Koreaanse Ministerie van Land, Infrastructuur en Transport.

Het opende onlangs kantoren in Californië in San Jose en Irvine om het gemakkelijker toegang te geven tot de Amerikaanse luchtveiligheidsregelgever en potentiële Amerikaanse partners. Tegelijkertijd werd een overeenkomst getekend met het Koreaanse Gloria Aviation voor de training van toekomstige piloten en technici.