Nieuws

MOLLIS – Na het uitvoeren van een reeks initiële testvluchten is Leonardo’s AW09 prototype PS4 (Pre Series 4) toegevoegd aan het certificatie programma. De helikopter voerde voor het eerst op 17 maart 2023 een eerste testvlucht uit met een Arriel 2K-turboshaft aandrijving.

De eerste drie prototypes van de AW09 waren uitgerust met een 1.000 pk sterke Honeywell HTS900-2 turboshaft met een tweekanaals-FADEC. Deze aandrijfbron maakte een snelheid mogelijk van 260 km/h bij een vliegbereik van meer dan 800 km.

In PS4 zijn alle zaken overgenomen die zijn geïmplementeerd en getest op P3, het vorige prototype, waardoor de definitieve configuratie van AW09 kan worden bereikt. PS5, het volgende en laatste prototype staat gepland voor later in 2023.

Leonardo en Safran Helicopter Engines besloten echter hun krachten te bundelen om de eenmotorige AW09-helikopter op een hoger concurrentieplan te tillen. De productievariant van de helikopter zal daarom uitgerust worden met een Arriel 2K-turboshaft met een vermogen van 1.000 pk, de nieuwste generatie binnen de Arriel-familie.

Het AW09-programma heeft volgens de fabrikant in 2022 parallel aan de integratie van de nieuwe motor grote stappen voorwaarts gezet, inclusief het vliegen met de nieuwe en laatste hoofdrotorbladen en het overeenkomen van de basis voor typecertificering met EASA (European Aviation Safety Agency).

Het gecombineerde ondersteuningsnetwerk van Leonardo en Safran Helicopter Engines zal toekomstige gebruikers ondersteunen met op maat gemaakte serviceplannen en SBH -contracten (Support-By-the-Hour) evenals een groot aantal digitale diensten.

De AW09 krijgt een maximaal startgewicht van 2.650 kg waarbij aan een sling tot 1.500 kg kan worden vervoerd.

Het oorspronkelijk in Zwitserse helikoptermerk Kopter werd in februari 2022 overgenomen door de Italiaanse Leonardo Company waarna de SH09 werd omgedoopt in AW09.

De nieuwe Safran Arriel 2K turboshaft.