Nieuws
Foto: 2Excel’

LONDEN – Het Britse ministerie van defensie heeft de Italiaanse Leonardo Company een contract gegund met een waarde van 134 miljoen Euro in het kader van het Excalibur Flight Test Aircraft (FTA) project. Voor dat bedrag kon een Boeing 757-200 worden aangeschaft die voorheen bij Titan Airways vloog.

Het Britse 2EXcel werd in een eerste fase al aangewezen om met een aangepaste Boeing 757-200 deel te nemen aan het Britse ‘Tempest programma dat moet leiden tot de komst van een nieuwe gevechtsvliegtuig waarvan de ontwikkeling in 2019 werd gestart.

2EXcel kocht in de eerste fase in september 2021 een in 1995 gebouwde Boeing die voorheen als G-BYAW) bij TUI vloog. Het toestel werd vervolgens in het Britse Lasham in het Britse graafschap Hampshire volledig gedemonteerd om inzicht te krijgen in de structuur van de Boeing. Met de op deze manier opgedane kennis en inzichten zal de nieuwe aangekocht Boeing worden aangepast om alle nieuwe (boord)systemen voor de Tempest in de praktijk te testen.


De Excalibur zal na ombouw tot acht uur onafgebroken op FL410 (12.497 m ) kunnen vliegen bij een vliegbereik van 3.900 nm (7.223 km). Het toestel kan tot 28 ton lading vervoeren (of 14,5 ton) wanneer met volle tanks wordt gevlogen.

.

Het Tempest-project is een samenwerkingsverband tussen het Rapid Capabilities Office van de Britse luchtmacht, BAE Systems, Leonardo UK, MBDA UK en motorproducent Rolls-Royce. Gezamenlijk wordt door deze industriepartners gewerkt aan zestig nog te demonstreren onderdelen en capaciteiten van het nieuwe vliegtuig.

Volgens Team Tempest is het toestel een antwoord op de Britse Future Combat Air Strategy (FCAS) en zou het rond 2035 naast de F-35 Lightning II kunnen worden ingezet of deze zelfs vervangen.