Nieuws
Een P8 Poseidon van de Amerikaanse marine. Foto: Boeing

WELLINGTON – Boeing heeft de vierde en laatste P8 Poseidon afgeleverd aan Nieuw-Zeeland. Het land bestelde begin 2019 vier exemplaren ter vervanging van de Lockheed P-3 Orion. De eerste werd afgeleverd in december 2022 en binnen de acht maanden is de vloot nu compleet.

De P8 Poseidon is afgeleid van de Boeing 737-800 en bedoeld voor langdurige maritieme patrouille en verkenningsmissies. Het toestel kan bewapend worden om oppervlakteschepen en onderzeeboten uit te schakelen.

De toestellen van Nieuw-Zeeland zijn ondergebracht bij het 5e Squadron van de Royal New Zealand Air Force op de basis Ohakea op het noordereiland.

Nieuw-Zeeland is een van de acht landen die de P8 Poseidon hebben besteld. Opgeteld gaat het om meer dan driehonderd toestellen. De VS is met 240 toestellen met afstand de grootste afnemer.