NieuwsSANDPOINT – De bij de Amerikaanse Tamarack Aerospace Group ontwikkelde Eco-Smartwings voor DHC-8-400 turboprops trekken veel belangstelling. Tamarack voert in het verlengde hiervan gesprekken met meerdere operators die kunnen uitmonden in de mogelijk aanpassing van meer dan vijftig toestellen van dit type.

De gesprekken zijn een gevolg van de in juni 2023 getekende intentieverklaring tussen de Italiaanse regionale luchtvaartmaatschappij SkyAlps en Tamarack om samen te werken aan de ontwikkeling van sterk gemodificeerde DHC-8-400 turboprops.
Daarbij zal een eerste vliegtuig worden geüpgraded met Tamarack’s Eco-Smartwing technologie, waardoor naar verwachting de (klim)prestaties van de Q400 zullen worden verbeterd. Dit moet tegelijkertijd leiden tot beduidend minder emissies, minder geluidsoverlast en aanzienlijke brandstofbesparing.

Naast SkyAlps en Tamarack zullen ook andere luchtvaartgerelateerde bedrijven hun technologie en producten in de Q400s gaan integreren Zo zullen de vier 400s van SkyAlps worden geüpgraded met nieuwe lichtgewicht cockpit elektronica die meer operationele efficiëntie moet gaan bieden. Ook wordt gemikt op brandstofbesparing door de meest efficiënte routeplanning te selecteren en Sustainable Aviation Fuel (SAF) te tanken. Ook zullen nieuwe lichtgewicht Q400-vliegtuiginterieurs worden geïnstalleerd.

SkyAlps zal naar verwachting in november meer details bekendmaken tijdens een demonstratietournee met de Q400 van Bolzano naar Dubai en vervolgens naar Tokio.

Volgens Tamarack zijn de ‘Eco Smart winglets’ ook uitermate geschikt voor montage aan de vleugels van A320 varianten.