Nieuws

OSS – Het Nederlandse Clamhan Aviation werkt aan de ontwikkeling van een tweemotorig elektrisch aangedreven vliegtuig, de Clamhan Mk II. Het volledig kunststoffen toestel moet plaats gaan bieden aan vijf personen en een nuttige lading krijgen van 465 kg. Gesproken wordt over een vliegbereik van 460 nm (850 km) bij een maximale vluchtduur van vijf uur (+ dertig minuten reserve).

Wanneer de achterste stoelen worden verwijderd, kunnen meer accu’s worden bijgezet voor een nog groter vliegbereik. Ook kan het toestel dan worden ingezet als klein vrachtvliegtuig voor pakketvervoer.

De initiatiefnemers werken aan een nieuw aandrijfconcept met een hogere thrust-power ratio dan gebruikelijk. Dit moet tevens leiden tot een laag geluidsniveau en een groter vliegbereik op een enkele batterijlading.

Clamhan Aviation (een oud Keltisch woord voor buizerd) werd in 2021 opgericht door financieel expert Frank van Veghel en werktuigbouwkundige Roland de Blieck.

Clamhan Aviation zal tevens zijn opwachting maken op de Piloot en Vliegtuig Airfair 2023.