Nieuws


KEULEN – Het in India gevestigde Hindustan Aeronautics Limited (HAL) heeft een beperkt typecertificaat ontvangen van de European Aviation Safety Agency (EASA) voor de tweemotorige HAL Dhruv helikopter.


De EASA heeft het certificaat op 29 juni 2023 afgegeven, waarbijde helikopter beperkt is tot operaties onder visuele vluchtregels (VFR), met een cockpitbemanning van minimaal twee piloten en geen passagiers- of vrachtvervoer. Ook mag maximaal vijftig procent brandstof worden meegenomen.

De Dhruv wordt geproduceerd in vier varianten in de gewichtsklasse van 5,5 ton, en biedt plaats aan twee piloten en tot twaalf passagiers. ALH Mk-III heeft een MTOW van 5.500 kg terwijl de Mk-IV variant 5.800 kg mag wegen bij een maximale vliegsnelheid van respectievelijk 292 en 245 km/h. Beide varianten worden aangedreven door 1.032 kW (1/410 pk) Shakti turboshaft motoren en zijn goed voor een vliegbereik van respectievelijk 630 en 590 km.

De belangrijkste rollen tot nu toe zijn hulp bij overstromingen en redding, vrachtvervoer, evacuatie van slachtoffers, troepentransport en maritieme taken. Volgens HAL opereren meer dan 300 Dhruv helikopters bij de Indiase strijdkrachten en worden er meer bestellingen verwacht van defensie-, civiele en exportmarkten. Andere klanten zijn onder meer het leger van Nepal, de politie van Mauritius en de deelstaatregering van Jharkhand.