Nieuws

DALLAS- Het Mexicaanse Redwings heeft bij Jaunt een intentieverklaring getekend voor de mogelijke aankoop van tien Jaunt Air Mobility Journey eVTOLs. Ook werd een optie genomen op nog eens tien toestellen van dit type. Redwings wil met de eVTOLs luchttaxi diensten gaan aanbieden in Mexico City.

De Amerikaanse fabrikant ontwikkelde de electric Vertical TakeOff and Landing (eVTOL) Journey op basis van Slowed Rotor Technology (lees: gyrokopter technologie) waarbij de hoofrotor in kruisvlucht niet meer dan tien omwentelingen per minuut gaat maken.. Daardoor voldoet het toestel al aan de meeste certificatie eisen. Gemikt wordt op een vliegbereik van 100 mijl (160 km) bij kruissnelheden tot 175 mph (280 km/h).

Redwings is niet de enige Journey gegadigde. Al eerder tekende Blade Air Mobility een intentieverklaring voor de aankoop van honderdvijftig in 2027 te leveren Jaunt eVTOLs. Ook werden toen opties vastgelegd voor nog eens honderd toestellen. Blade wil middels de Blade India joint venture met investeerders uit New Dehli een taxinetwerk op gaan zetten in India.

In september 2022 tekende ook de Koreaanse startup MintAir een intentieverklaring voor de aankoop van veertig Journies. Het in halfgeleiders voor de auto-industrie gespecialiseerde gespecialiseerde bedrijf wil met eVTOLs Advanced Air Mobility (AAM) gaan promoten in Zuid Korea.

Ook het Brazilaanse Flapper Tecnologia tekende een intentieverklaring voor de aankoop van 25 eVTOLS. Flapper bestelde daarnaast ook vijftien eSTOL Electra Aero eSTOL varianten met opties op nog eens vijftien voor hun op te bouwen on demand en luchttaxi Urban Air Mobility (UAM) vloot in Latijns Amerika.