Nieuws
Foto: Embraer

SAO JOSE DOS CAMPOS – De topvoetballers die er de komende jaren mee op reis gaan, merken er ongetwijfeld niets van. Maar de Embraer E190-E2 waarin ze plaatsnemen was ooit een ‘haai’. Embraer heeft dinsdag (27 juni) een voormalige demonstratievliegtuig overgedragen aan de Braziliaanse financiële instelling Crefisa, dat het gaat inzetten voor het vervoer van spelers en personeel van voetbalclubs

Het gaat om een deal van vorig jaar. Het bestelde vliegtuig belandde in het laatste kwartaal van 2022 in de boeken. Niet als nieuw te bouwen vliegtuig, want Crefisa nam een bestaand toestel af. De E190-E2 in kwestie werd in 2019 gebouwd en zou aanvankelijk gaan vliegen voor de Noorse regionale maatschappij Widerøe. Dat ging echter niet door, waarna het vliegtuig enkele jaren door Embraer zelf werd ingezet als demonstratievliegtuig. Onder de naam ‘Profit Hunter’ stak Embraer meerdere vliegtuigen in een opvallend jasje van roofdieren.

Het vliegtuig dat nu in handen is van Crefisa en topvoetballers gaat vervoeren, ging tijdelijk als ‘tech shark’ door het leven. “Met een bereik van 2.850 nm (5.278 km) zijn vanuit São Paulo alle bestemmingen in Zuid-Amerika binnen bereik”, zo illustreert Embraer de capaciteiten van het vliegtuig.

Crefisa zet de E-Jet in onder de vlag van vervoersdienst Placar Linhas Aéreas.

In voetbalcharter-uitvoering is deze E190-E2 minder spectaculair dan als demonstratievliegtuig.
Foto: Embraer/Sebastian Amoedo