Nieuws

EDWARDS AIR FORCE BASE– De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stopt eind dit jaar met de ontwikkeling van de elektromotor aangedreven Tecnam X-57 Maxwell.

Het programma was gebaseerd op de veronderstelling dat de bestaande elektrische voortstuwingstechnologie geavanceerd genoeg zou zijn om in de Maxwell te worden geintegreerd. Maar de onderzoekers ontdekten dat die aannames onjuist waren omdat veel van de noodzakelijke subsystemen niet voldoende doorontwikkeld zijn om veilig te kunnen vliegen. In het project was tot op heden 87 miljoen Dollar gestoken.

In juni 2019 hadden technici van de NASA de elektromotoren van de zogenoemde Tecnam X-57’s Maxwell Mod II configuratie al laten draaien in de aanloop naar een eerste vlucht. Kort daarna werdde definitieve configuratie vastgesteld.

Tecnam en de NASA werken sinds 2015 samen binnen het Leading Edge Asynchronous Technology (LEAPTech) programma waarbij de Italiaanse fabrikant twee P2006T rompen voor aanpassingen beschikbaar stelde.

Uiteindelijk zouden bij de Mod IV configuratie in iedere vleugel zes motoren worden aangebracht die worden ingeschakeld tijdens take off. Wanneer op kruissnelheid zou worden gevlogen, zijn deze uitgeschakeld en wordt het toestel aangedreven door twee elektromotoren in de vleugeltips. De motoren worden gevoed door zestien accu’s met een totaalgewicht van 367 kg.

Recent maakte Tecnam ook bekend te stoppen met het P-Volt project.

Illustraties: NASA Langley/Advanced Concepts Lab, AMA, Inc

Foto: AFRC TV / Steve Parcel