Nieuws

PARIJS – De Chinese fabrikant van eVTOL’s AutoFlight mag volgend jaar zijn kunsten vertonen tijdens de Olymische en Paralympische Spelen in Parijs. Het bedrijf heeft daarvoor tijdens de Paris Air Show een samenwerking getekend met de Franse luchthavenexploitant Groupe ADP. De Spelen van 2024 moeten een proeftuig voor eVTOL’s worden.

In de overeenkomst staat dat AutoFlight ‘experimente bemande vluchten’ mag uitvoeren vanaf Pontoise Vertiport. Dat is een eind 2022 geopend eVTOL-gedeelte van het vliegveld Pontoise Aerodrome, ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van het centrum van Parijs.

AutoFlight bouwt aan de vierpersoons Prosperity I. Daarmee vloog het eerder jaar 250 km op elektriciteit, zonder bij te laden. Het verbruik van de Prosperity I komt volgens AutoFlight overeen met dat van elektrische auto’s.

Op Pontaise Vertiport werkt Groupe ADP ook met andere prominente producenten samen: Volocopter, Lilium, Joby, Vertical Aerospace en Eve Air Mobility. Een aantal eVTOL’s zal tijdens de Olympsche Spelen ook daadwerkelijk worden ingezet voor passagiersvervoer.

Groupe ADP wil de komende jaren tenminste zes vertiports in en rond Parijs operationeel hebben, waaronder op de luchthaven Charles de Gaulle en Le Bourget.

AutoFlight claimt record eVTOL Prosperity I
Parijs opent Europa’s eerste ‘vertiport’