Nieuws
Impressie: Eve Air Mobility

PARIJS – Het aantal voorlopig bestelde eVTOL’s van Eve Air Mobility is op de Paris Air Show opgelopen tot 2.850. Het dochterbedrijf van Embraer kondigde dinsdag (20 juni) drie vers getekende contracten aan. De bestelling van Widerøe sprong het meest in het oog: de Noorse regionale vervoerder neemt mogelijk vijftig exemplaren af.

Widerøe is een koploper op het gebied van het verduurzamen van de luchtvaart. De maatschappij participeert in meerdere projecten rond nieuwe emissievrije vliegtuigen. Onder de vlag ‘Widerøe Zero’ wil het bedrijf met de vijfpersoons Eve passagiers vervoeren in afgelegen gebieden.

Ook het Braziliaanse Voar Aviation overweegt een grote bestelling voor de Eve. Het zou gaan om zeventig toestellen die verspreid over Brazilië moeten worden ingezet. Eve Air Mobility had de potentiële aankoop al opgenomen in eerdere orderoverzichten, zonder daarbij in detail te treden.

Leasemaatschappij Nordic Aviation Capital heeft een voorlopige overeenkomst getekend voor dertig Eve’s, waarvan vijftien als optie.

De 2.850 bestelde Eve’s zijn opgenomen in intentieverklaringen. De eVTOL van Eve Air Mobility verkeert nog in de ontwikkelings- en testfase. In mei rondde het bedrijf een serie windtunneltests af. Een luchtwaardige Eve is er nog niet. Toch verwacht Eve Air dat het toestel in 2026 op de markt kan komen.