NieuwsTORONTO – De Canadese regering heeft opdracht gegeven tot de inbeslagname van een Antonov An-124 van Volga-Dnepr Airlines die sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op Toronto Pearson Airport staat.

Het vrachtvliegtuig landde op 27 februari 2022 in Canada, enkele uren voordat de Canadese regering in reactie op de oorlog beperkingen aankondigde voor Russische vliegtuigen.

In juni 2023 wijzigde de Canadese regering de Wet Bijzondere Economische Maatregelen en de Wet Justitie voor Slachtoffers van Corrupte Buitenlandse Ambtenaren om beslag te kunnen leggen op activa van gesanctioneerde entiteiten en individuen om deze opnieuw te kunnen verdelen.

De 26 jaar oude AN-124 is geregistreerd als RA-82078, en kan ongeveer 150 ton vracht vervoeren. Het vliegtuig zal na feitelijke inbeslagname worden overgedragen aan Oekraïne.

‘Oekraïne ontvangt Russische An-124 in Canada’

1 reactie op “Canadese regering neemt An-124 in beslag

  1. Anton S. schreef:

    ’t Is natuurlijk prachtig dat Oekraïne zo een heel heel klein beetje geholpen wordt. Gelukkig doen wij als Westen met elkaar veel meer.

    Toch is het, ondanks die in Canada gewijzigde wet, een beetje kwestieus, al is het ook zo dat de Russen al onze lease toestellen hebben ingepikt.
    In ieder geval is het, hoe gevoelsmatig ook terecht, toch een glijdende schaal waarvan je de mogelijke boemerang effecten op termijn niet kunt overzien.

    Tegelijkertijd hebben we ook nog niet de flauwste notie van alle effecten van de huidige situatie op een toekomstige wereld.