Nieuws
Foto: Västflyg

STOCKHOLM – Een klein regionaal vliegveld in Zweden stapt eind van de maand volledig over op een gemengde biobrandstof. Trollhättan-Vänersborg in het zuidwesten van het land wordt volgens Nestle, de leverancier van de biobrandstof, het eerste vliegveld ter wereld dat die stap zet. Het gaat om een mengsel van dertig tot veertig procent Sustainable Aviation Fuel (SAF) en conventionele vliegtuigbrandstof.

De Zweedse luchtvaartmaatschappij Västflyg wordt de eerste luchtvaartmaatschappij die al haar vluchten zal voorzien van deze brandstofmix, aldus Nesle. Het gaat om de binnenlandse lijndienstvluchten van Trollhättan naar Stockholm-Bromma en Visby en de chartervluchten die het vanuit Trollhättan uitvoert. Västflyg voert de vluchten vanaf Trollhättan uit met Saab 340-turboprops.

In theorie kan met SAF de uitstoot van broeikasgassen tot tachtig procent worden teruggebracht. Dat is echter alleen het geval als er honderd procent volledige duurzame brandstof wordt getankt. Binnen de huidige regels is een mix van maximaal vijftig procent SAF toegestaan.

Neste’s SAF is volgens het bedrijf gemaakt van duurzaam gewonnen, honderd procent hernieuwbaar afval en restgrondstoffen, zoals gebruikte frituurolie en afval van dierlijk vet.

1 reactie op “Zweeds vliegveld volledig over op biobrandstofmix

  1. Anton S. schreef:

    Beetje flauw,
    de bij te mengen SAF brandstof is niet van Nestle, of Nesle, maar van Neste, zo schrijft althans “International Airport Review” op haar site.