Nieuws

SEOUL – Hoewel Korea Aerospace Industrie  (KAI) al in maart 2023 de eerste van 48 voor Polen bestemde FA-50FG’s naar buiten reed, werd het toestel woensdag (7 juni) officieel aan de Poolse luchtmacht voorgesteld.

KAI mag de 48 toestellen leveren,  nadat eind september 2022 een intentieverklaring was omgezet in een vaste order voor twaalf FA-50PL Block 10 en  36 FA-50PL Block 20 varianten. De eerste twaalf vliegtuigen worden al in 2023 geleverd.

Om de Poolse luchtmacht hierop voor te bereiden, reisden  medio februari vier Poolse instructeurs af  naar Zuid-Korea om bij de 1st Fighter Wing in Gwangju zich de FA-50 eigen te maken tijdens een 23 weken durende training.

Het toestel is de bewapende variant van de  geavanceerde T-50 jet trainer en kan daardoor ook voor meerdere offensieve en defensieve taken worden gebruikt. Daarbij kan tot 4.500 kg wapenlast worden meegenomen.  Alle Poolse toestellen krijg Link-16 and NATO “friend or foe” identification systems (IFF),

De FA-50 heeft een lengte van 13,13 m. Het toestel heeft een spanwijdte van 9,45 m en is 4,85 m hoog. De onbewapende T-50 trainer haalt een ‘topsnelheid’ van Mach 1.5

Polen wilde graag meer geavanceerde F-16s bestellen, maar Lockheed-Martin heeft de handen vol aan de productie van de F-35 waardoor leveringen erg lang op zich zouden laten wachten.

Foto’s: Pools Ministerie van Defensie.

3 reacties op “Presentatie eerste FA-50 voor Poolse luchtmacht

 1. Ruud Vos schreef:

  Dank voor opmerking
  Bijhouden per telefoon is lastig

 2. Peter schreef:

  Volgens mij een typefout: “De eerste FA-50s kunnen al in 2034 geleverd worden.”
  2034=2024?

 3. […] KAI onderhandelt nog met meerdere partijen over exportorders van de T-50 en de bewapende FA-50. […]